Magazin

Početna » Magazin » 2014 » Novembar » 22

Žalio se na glavobolju, flešbekove i čudne mirise. Šokantan odgovor bio je u njegovom mozgu
Glavobolje i čudan miris koji su mučili pedesetogodišnjeg pacijenta izazvao je redak parazitski crv koji je četiri godine živeo u njegovoj glavi i prokrčio put s jedne na drugu stranu mozga.

Lekari su bili zbunjeni kada su na snimcima primetili neobične šare prstenastog oblika koje su se za četiri godine pomerile za pet centimetara u njegovom moždanom tkivu. Crva dugog jedan centimetar otkrili su tek pošto su uradili biopsiju u Adenbrukovoj bolnici u Kembridžu.

Genetičari iz Sengerovog instituta u Kembridžu ustanovili su da je reč o retkoj vrsti pantljičare Spirometra erinaceieuropaei. Od 1953. zabeleženo je samo 300 slučajeva infekcije ovim parazitom među ljudima, pri čemu su do sada samo dva slučaja registrovana u Evropi.

Ova vrsta pantljičare obično se može naći kod vodozemaca i ljuskara u Kini, a u okviru životnog ciklusa inficira creva mačaka i pasa, gde može da naraste do 1,5 metara. Čak i u Kini, od 1882. godine zabeleženo je svega 1.000 slučajeva zaraze kod ljudi.


Ova vrsta pantljičare obično se može naći kod vodozemaca i ljuskara u Kini


Pretpostavlja se da se nesrećni pacijent, koji je poreklom iz Kine, ali živi u Istočnoj Angliji, zarazio prilikom jedne od svojih redovnih poseta Kini, najverovatnije putem zaraženog mesa, i da je parazit kroz telo dospeo do mozga.

Naučnici pretpostavljaju da je parazit, koji nema usta, preko kože apsorbovao hranljive materije u mozgu neimenovane žrtve.

Pacijent je prvi put primetio da nešto nije u redu 2008. godine, kada su počele da ga muče glavobolje, grčevi, iznenadno prisećanje događaja iz prošlosti (flešbek), a osećao je i čudne mirise.

IZVOR


Ammir
22.11.2014
591
glasova: 1

Samo registrovani korisnici mogu upisivati komentare.
[ Registruj Se | Uloguj se ]

PROČITAJTE I...
Misteriozna masa motrila je na krevetac: Kada je ugledao ovaj prizor na kameri, ...
Nećete verovati kako danas izgleda jeziva devojčica iz Kruga! (VIDEO)
Da li ste znali da najpoželjniji holivudski muškarci imaju slovenske krvi?
Šta je paraliza sna
ŠOKANTNO! Predozirali se pred detetom
Đoković: To je Gael, kriv sam, ali i u finalu!
Kinezi spremaju bogatu ponudu za Mourinha!?
Sevilla 'četvorkom' osigurala finale s Barcelonom
ZenFone Max - Asusov smartphone sa 5.000 mAh baterijom
Napokon: otkrivena "druga" Zemlja


PORUKICE


NOVO NA FORUMU
Vasa konekcija speedtest.net
MolderFBI u Internet konekcije i klijenti